Reformer Pilates, Reformer pilates faydaları

Reformer Pilates, Reformer pilates faydaları

Reformer pilates faydaları Reformer Pilates nedir

Pilates aletleri denildiğinde ilk akla gelen reformer oluyor. Reformer ya da diğer adıyla aletli pilates, yatak benzeri bir ana gövde, yay, ahşap bar, itme çekme barı, krom demirlerden, boyunluklardan oluşan bir ekipmandır. Yaylar sayesinde kişinin ihtiyaç ve fiziksel durumuna göre direnç sağlanarak oluşturulan kuvvet arttırılabilir ya da azaltılabilir. 

Reformer nasıl kullanılır- aletli pilates nasıl yapılır

Çok çeşitli egzersizler reformer’da – aletli pilates- kullanılabilir. Güç , esneklik, denge, gibi çeşitli kazanımlar edinmek mümkündür.  Sırt üstü, egzersizin gerektirdiği şekilde çeşitli açılarda oturarak, omuz, bel, sırt, bacak, karın bölgelerini aletli pilates yaparak çalıştırılır. Bunların dışında cadillac, direnç yayı, pilates topu, pilates matı gibi ekstra pilates ekipmanları sayesinde de reformer aletli pilates yapılır.
Pilates stüdyosu veya pilates hocası seçerken, eğitmenin sertifikalı pilates eğitmen olduğuna dikkat etmek gerekir. Kısa sürede yetkisiz  işletmelerden alınmış belgelerle eğitim veren reformer pilates stüdyoları sakatlanmalara davetiye çıkarabilir.

Reformer nedir

Reformer hem bir pilates aleti hem de bir pilates egzersiz çeşidi anlamına gelir.  Joseph Pilates tarafından 2. Dünya savaşında yaralı askerlerin tedavisinda kullanılmaya başlanmış ardından danşçılar tarafından ve çeşitli fizyolojik rahatsızlıklara sahip kişilerin tedavilerinde yardımcı olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise son birkaç 10 yılda popülerliği hızla artmış, postür, incelme, sıkılaşma, iyi hissetme gibi faydaları yüzünden etkinliğini kaybetmeden varlığını sürdürmektedir.

Reformer pilates faydaları, aletli pilates faydaları

Aletli pilatesin faydaları denince ilk gelen, esneklik, dayanıklılık, merkez bölge core bölgede güçlenme, düzgün postür gibi özellikler akla gelmektedir.
Reformer pilates kas dayanıklılığını arttırır. Yaylar vasıtasıyla vücut gücümüzle uyguladığımız kuvvetle birlikte yayların sağladığı direnç sayesinde hareketlerden aldığımız verim artar. Bu da kas tonlanmasına yardımcı olur. Zamanla kaslar güçlenecek ve günlük yaşamda egzersizler daha kolay biçimde yapılacaktır.

Core bölge güçlendirir. Merkez bölge çok çeşitli egzersizlerle çalıştırılarak güçlendirilir. Genel fiziksel sağlık ve görünüm açısından etkili olur. Güçlü core bölge ise sakatlanmanın önüne geçmede en önemli anahtarlardan biri halini almaktadır.

Postürü düzeltir. Reformer pilates omurga sağlığı için oldukça faydalıdır. Kaslar güçlendikçe omurga daha sağlam durur ve kişinin postürü de düzgün hale gelir. Pilates yaparak omurga sağlığımız üzerine çalışırken eklemlerimizde uzar böylece daha uzun ve fit görünüme kavuşuruz.

Esnekliği arttırır. Kas ve eklem gruplarını çalıştırarak esnekliğini arttırır. Artan esneklikle beraber kas ve eklemlere binen yük azalır. Egzersizler daha etkili biçimde yapılmış olur. Artan esneklikle beraber güç kazanımı da artar ve yorgunluk hissi azalır.

Nefes. Pilates egzersizlerinde nefese önem verilir. Hareketler bir uyum içerisinde nefesle koordineli bir biçimde ve eş zamanlı olarak yapılır. Nefes ve bir egzersiz aynı esnada başlar ve bitirilir. Böylece nefes kontrolü sağlanmış olur. Daha derin ve daha az sıklıkla nefes alınıp verilir koordinasyon sağlanır. Pilates ile nefes kontrol altına alınır.

Yağ yakımı. Pilates egzersizleri metabolizmayı hızlandırdığından yağ yakımı ve kalori kaybı sağlanır.  Artan kas kütlesi daha fazla enerji yakacağından, zamanla kalori yakımı artar.

Esneme. Kısa ve gergin kas ve eklemler sakatlanmalara yol açabilir. Masa başında ya da ayakta geçen yarı hareketli yaşam kadar çeşitli sporlar da kas ve eklemlere yük bindirir. Aletli pilates ile kısa ve derin kas gruplarına yönelik yapılan egzersizlerle, esneme sağlanır. Kas grupları tonlanır ve eklemlerin arasında boşlukların artmasıyla uzama sağlanır.

Sporcular için faydalıdır. Çeşitli spor yapan kişiler de aletli pilatesin faydalarını görür. Örneğin koşucularda sık görülen harmstring sakatlıkları reformer pilates ile arka bacak kas grupları çalışmalarıyla önüne geçilebilir. Reformer pilates denge ve direnci arttırdığından bir çok profesyonel sporcu aletli pilates yapmaktadır.

Hamileler. Hamile pilatesi ile anne adayı doğuma daha hazır hale gelir. Hem doğum önce hem de lohusalıkta pilates yapmanın faydaları vardır. Anne adayı, hamilelik süresinde pilates yaparak olası bel ve sırt ağrılarının önüne geçer, nefesini kontrol altına alır. 

Zihin. Oxford üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre, yeni aktiviteler yapmak beyin sağlığı için oldukça faydalıdır. Günlük yaşamda sık kullanılmayan derin kas grupları aletli pilates ile aktive edildiğinde, beynimiz sinir sistemine sinyal göndererek çalışmayı arttırır. Sağlıklı bir zihin sağlıklı bir vücudun anahtarı olur. Pilates stresi de azalatarak kişiye fayda sağlamaktadır.

duruş bozuklukları. kifoz pilates, skolyoz pilates gibi özellişmiş eğitimler sayesinde pilates eğitmenleri daha yetkin hale gelerek, çeşitli duruş bozukluklarına yönelik egzersizlerle birlikte üyelerine fayda sağlarlar.



yukarıdaki istatistik gösteriyor ki, aletli pilates orta yaş kadınlarda, haftada 3 kez, 8 haftalık düzenli katılım gösterilmesi durumunda, vücut ağırlığı ve kas yüzdesi bakımından istatiksel bağlamda netice verdiğini söylemek mümkün.

DİĞER BLOG / DUYURU